Pruiken en haarwerken welke kies jij

Ga jij voor haarwerken of pruiken?

De juiste pruik of het juiste haarwerk kiezen kan moeilijk zijn. Je moet niet enkel het formaat zoeken, maar ook de juiste stijl en kleur die het best bij jou past. Je moet op zoek naar die pruik of dat haarwerk dat aan jouw noden voldoet. 

Verschillen tussen haarwerken en pruiken

Verschillende soorten 

Allereerst zijn er veel verschillende pruiken en haarwerken. Er zijn er lange, korte, blonde of zwarte. Je hebt er die je moet lijmen, maar ook die je moet vastklikken. Wat heb jij precies nodig? Het is een goed idee om hier een professional over aan te spreken, iemand die weet wat er van variatie mogelijk is en jou op weg kan helpen. Er zijn ook meerdere redenen waarom je voor één van de twee kan kiezen. Zo is een haarstukje een wat minder grote verandering, maar biedt het wel de hulp die jij nodig hebt. Daarentegen is een pruik een permanentere oplossing voor bijvoorbeeld haarverlies, want de kans bestaat dat ook de rest van je haar zal verdwijnen. Wat voor jou de beste optie is, of de minst ingrijpende, is natuurlijk erg persoonlijk. Vraag dan ook raad over mogelijke opties zodat jij je terug de beste versie van jezelf kan voelen. 

Pruiken en haarwerken het verschil

Wat zijn nu de grootste verschillen tussen haarwerken en pruiken. We zullen al beginnen met de vragen ‘wat is een pruik’ en ‘wat is een haarwerk’. 

Een pruik is een volledig kunstmatig kapsel, dat op een echte nieuwe haarcoupe lijkt. Dit bedekt dus je gehele hoofd en haar. Het is permanenter aangezien je dit bij meer haarverlies kan blijven dragen zonder dat iemand een verschil merkt. 

Een haarwerk is een klein stukje daarvan, het kan bijvoorbeeld helpen om slechts één kalere plek te verbergen. Het bedekt slechts een klein deel van je hoofd. Dit is handig wanneer je haarlijn bijvoorbeeld meer naar achter verschuift en je gewoon wat extra haar aan de voorkant wil toevoegen. Dit is minder drastisch want al jouw andere delen haar, blijven wel zichtbaar. Wanneer je dan meerdere kale plekken krijgt, kun je een extra haarwerk nemen of overschakelen naar een pruik. Het zal op die manier geleidelijk aan veranderen, of het kan blijven bij slechts een haarstuk. 

Redenen van haarwerken of pruiken 

Ook de redenen voor een haarwerk of pruik is vaak verschillend. Vroeger kwamen pruiken minder voor, het was voornamelijk om niet te laten zien dat je geen of minder haar had. Nu is het helemaal niet meer vreemd om een pruik te dragen. Zo heb je mensen die om religieuze reden een pruik dragen maar ook omdat het er mooier uit ziet of omwille van medische problemen. of misschien wil je gewoon wel eens een ander kapsel proberen, zonder aan je eigen haar te zitten. 

Een op maat gemaakte of een kant en klare pruik

Er zijn vele haarstukken en pruiken die ready made zijn. Deze liggen klaar voor gebruik en je kan ze zo afhalen of bestellen in de winkel waar je wil. Dit is handig voor een snelle oplossing, maar is dit ook effectief? Tuurlijk zijn er mooie kant en klare pruiken. Als je met veel haarstijlen staat of eens iets nieuws wilt proberen, is dit ideaal. Anderzijds kan het zijn dat deze stijlen jou geen goed gevoel geven. Ze voelen niet zoals het hoort, ze passen niet bij jouw identiteit. Ze zien er onnatuurlijk uit. Daarom zijn op maat gemaakte pruiken erg populair en handig. Alle delen van de pruik kunnen naar jouw wensen gemaakt worden. Je kan zelfs je oude kapsel laten namaken, zonder enig verschil. Alles wordt goed afgemeten en op maat gemaakt. Deze pruik is dus perfect op maat voor jou. Bij haarstukken is dit net hetzelfde, de op maat gemaakte zorgen ervoor dat je juist datgene verbergt wat je wil verbergen en niets meer of minder. 

Het materiaal

Ga voor pruiken en haarwerken van echt haar. Dit omdat je veel meer mogelijkheden hebt om ze te stylen en dergelijke zonder ze te beschadigen. Ze zien er daarbovenop ook nog eens veel natuurlijker uit en zullen niet opvallen. Synthetische materialen daarentegen kunnen niet zo goed tegen de hitte en lijken vaak ook fake. 

Bevestigen van je pruik of haarwerk

Er zijn enkele manieren om je pruik of haarwerk te bevestigen Omdat elk haarprobleem anders is, zijn er verschillende methodes die gebruikt worden. Je kan gebruik maken van hair tape, lijm voor pruiken, een clip of een elastieken band.  

Permanente haarwerken

Haar tape

Met goede haar tape ben je een langere tijd gesteld. Je brengt de dubbelzijdige tape aan op de juiste plaatsen in je pruik en maakt hem vast op je hoofd. Laat een kapper het voor jou voordoen zodat je meteen de tape op de juiste plek kleeft. 

Haarlijm

Een goede haarlijm is aanbevolen. Gebruik dus geen goedkope of merkloze haarlijm en vermijd problemen. Irritaties, uitslag, pijn kunnen voortkomen wanneer de lijm niet optimaal is. Je kan best medicinaal plakmiddel gebruiken. Zo ben je zeker dat het geschikt is om op je blote huid te kleven. 

Niet-permanente pruiken

Brede elastieke band 

Je zet je pruik vast met een brede band. Je pruik wordt tegengehouden door een soort anti-slip laag. Je hoeft je pruik niet constant te dragen maar kan hem makkelijk weer afzetten. Het nadeel van een elastieken band is wel dat het pijn kan doen aan je hoofd wanneer je het wat langer draagt. Ook kan de band te klein zijn en druk geven of te groot zijn en niet werken. Let op dat je de juiste huidskleur band aankoopt want dan vormt het geen probleem wanneer deze zichtbaar is. 

Haar clips

Met haarclips kan je je haarwerken of pruik makkelijk bevestigen aan het haar dat je nog hebt. Het is eenvoudig, snel en daar bovenop zet je je pruik makkelijk op of af. Koop ze in de juiste kleur of laat ze schilderen; anders zie je ze echter wel zitten.

Ga voor Hair Extensions of een nieuwe, leuke haarsnit!

Winkelwagen