Haarverzorging in 7 stappen

De beste haarverzorging routine

Hoe verzorg je je haar het best? En wat is een goede haarverzorging routine? Je vindt alle informatie hieronder. 

Waarom is het belangrijk om een haarverzorging routine te hebben? 

Een goede haarverzorging routine is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat je haar zacht en gezond blijft, zonder bacteriën en minder vettig of droog wordt. Hoe vaak je je haar wast is voor iedereen anders omdat je andere hoofdhuid en haartextuur hebt. 

Je moet even zoeken naar de juiste producten voor jouw haar. Er zijn vele opties en soms lijkt het aanbod angstaanjagend groot. Toch is het erg belangrijk om even wat te testen. Wanneer je gevonden hebt wat werkt voor jou, wil je nooit nog zonder. Wij lijsten de belangrijkste items op voor jou. 

Hoe verzorg je je haar best? 

Welk type haar heb jij? 

Je hebt verschillende soorten haartypes en daardoor ook verschillende producten. We kunnen ze opdelen in categorieën. 

  • Stijl haar
  • Golvend haar
  • Krullend haar

Deze categorieën hebben dan twee soorten elks: 

  • Droog haar
  • Vetter haar

Elke soort haar heft zijn voordelen en nadelen. Stijl haar lijkt en voelt vaak sneller vettig dan dat krullend haar doet, anderzijds is het makkelijker om stijl haar goed door te kammen terwijl dit moeilijker is bij harde krullen. 

De beste haarverzorging routine in 7 stappen 

Er zijn echter enkele producten die in elke haarverzorging routine moeten voorkomen. Deze zijn de basis voor dagelijkse haarverzorging. 

Een goede haarverzorging is pas goed wanneer je er consistent mee bezig bent. Maak er een gewoonte van, want resultaten zijn er niet na een keer proberen. Je haar heeft tijd nodig om te wennen aan de nieuwe verzorging en dit kan een week duren of zelfs een maand. Dan begin je de effecten te zien die deze haarverzorging routine meebrengt. Hoe meer je haar beschadigd is, hoe langer het duurt voor je haar weer gezond is. Geef dus zeker niet op! 

Er is een volgorde voor alles, ook voor haarverzorging. Je begint met shampoo, dan conditioner en andere producten die je in de douche moet aanbrengen. Daarna ga je voor producten die je haar beschermen tegen de hitte, meer volume geven en serums. Als je alle producten hebt gebruikt, kan je overgaan tot het drogen, stijlen of krullen van je haar of het gebruiken van gel en haarspray. Zorg ervoor dat ook deze laatste producten van goede kwaliteit zijn en natuurlijke ingrediënten hebben om je haar gezond te houden. 

Stap 1: Een goede shampoo

Een goede haarverzorging begint steeds met een juiste shampoo. Hoeveel producten je ook gebruikt, je haar wassen is essentieel. Hierbij is het belangrijk om een product te gebruiken dat bij jou haar past. 

Iedereen heeft een andere dagelijkse haarverzorging routine. Toch is er bij iedereen iets gelijkend. Iedereen gebruikt shampoo. Kies een shampoo die bij jouw type hoofdhuid en haar past. Heb je geen idee wat dat is? Bekijk hier een overzicht van allerlei soorten shampoos en bijpassende hoofdhuid-  en haartypes.

Of bekijk onze webshop voor alle haarverzorging producten. 

Bekijk al onze haarverzorging

Geen zin om je haar te wassen? Gebruik dan een droogshampoo. Ga best voor een talkvrije versie die liefst ook plantaardig is. 

Stap 2: Conditioner

Ga voor een goede conditioner. Een conditioner is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je haar gehydrateerd raakt, maar ook zodat je het makkelijk kan kammen. Daarnaast zorgt het voor een natuurlijke glans. Conditioner geeft een soort ‘beschermlaag’ aan het haar en bescherming is altijd goed. 

Je hebt conditioners voor alle soorten haar. Ook wanneer je vet haar hebt, kan je een conditioner gebruiken. Je hebt conditioner voor vet haar, voor droog haar, voor frequent gebruik, voor kroeshaar dat niet handelbaar lijkt… 

Stap 3: Bescherm je haar tegen hitte en omgeving

Wil je je haar drogen of stijlen? Gebruik dan een voedende spray .  Het beschermt je haar heel de dag door en vormt een barrière tegen vocht. Deze heatprotector beschermt het haar tegen externe bronnen en vervuiling. Ook gaat het drogen en stijlen makkelijker. 

Stap 4: Breng meer volume in je haar

Breng nu volume in je haar. Ook voor mensen met een volumineuze coupe is het een goed idee om een volumespray te gebruiken. Deze geeft aan alle haarsoorten een zachte, lichte grip. Zo blijft het volume heel de dag aanwezig. 

Stap 5: Serum-time

Tijd om een serum aan te brengen op je haar en het te laten glanzen. Ga bijvoorbeeld voor het Silk’n glow serum dat glans geeft je haar soepel en zacht houdt. Of ga jij liever voor een serum dat je haar nog extra beschermd? Dat kan ook. Dit Oway serum beschermt je haar tegen gespleten en droge punten. 

Stap 6: Tijd voor de verhittende apparaten (of niet)

Stijl, droog, krul jij je haar? Dan kan je het best nu doen. Dit is zeker geen must. Het allerbeste is om je haar zo te laten drogen en het in natuurlijke vorm te houden, maar soms is het wel eens fijn om wat meer te doen. Dit is de perfecte moment daarvoor. 

Stap 7: Breng je haar in vorm

De laatste stap van de beste haarverzorging routine. Tijd om je haar in vorm te brengen. Gebruik best natuurlijke, plantaardige producten die je haar nog extra gezond houden. In deze fase kan je gebruik maken van een voedende wax, fixerende spray, shaping putty, pomade of een vezel pasta. Daarnaast heb je ook nog producten voor een matte finish te garanderen, zoals de Oway Raw Mud.  

Klaar! Volg deze 7 stappen voor de ultieme haarverzorging routine.

Kortom

Een haarverzorging routine is gebaseerd op jouw persoonlijk type haar. Het is belangrijk om het gehydrateerd, gevoed en gezond te houden. Zo ga je schade tegen. Hoe vaak je je haar wast is een keuze van jou, maar gebruik dan zeker producten die aansluiten bij jouw levensstijl. Geen enkele hoofdhuid en haar zijn hetzelfde, maar voor iedereen bestaat er een juiste routine. Probeer je haarroutine te doen elke keer je doucht of je haar wast. Kan dit niet? Doe het dan minstens 1 keer per week. 

En onthoudt: iedereen heeft wel eens een bad hair day ? 

Wil jij nog meer weten over algemene tips voor gezond haar en haarverzorging? Lees dan onze blog met algemene tips voor gezond haar. 

Winkelwagen